Problem with Pentax K3II and Sigma EF-610 DG Super

Hi all,
I have just received my three V6II triggers and are super excited to get using them. I have two flashes, a Pentax AF-540 FGZ and a Sigma EF-610 DG Super.
The AF-540 works perfectly but I am having issues with the EF-610. I have selected the Sigma 610 profile in the V6II but although the flash was firing I was not getting any exposure from the flash, i.e. it and the camera were out of sync (or so I believe). I then went into the delay settings of the V6II attached to the Sigma flash (RX) and set the delay to 100ms. Now I have exposure but, no matter what EV I set on the on camera V6II (TX), they are all the same - very overexposed, plus there does not appear to be any difference between the set EV values.
Appreciate your time in reading this and hope you may be able to help....
Cheers,
Pete

Comments

  • edited September 2018
    Just to rule out basic problems:

    Are you putting the Sigma flash into P-TTL mode?

    Do you turn on the flash first and then the V6II receiver it is attached to?

    Which firmware version are you running on your V6II units?
    Have you checked whether there is perhaps a newer version available?
  • Yes the Sigma is set to P-TTL, and I'm turning on in the sequence you describe.

    The firmware of the V6II units is Pen.A.003 which I assume is the latest as this was done via the Cactus updater, firmware of the K3II is Ver 1.10

    I note that when I turn on the camera it detects the camera as P, but there is no designation within the small indicator 'flash box' on the V6II screen
  • edited September 2018
    @Pete_Prue Maybe the Sigma EF-610 doesn't support Auto Detect from the V6 II. You can do it manually by going to the V6 II RX menu, FLASH SETUP, then set the it to PENTAX. Hopefully that will work.

    Best regards,

    Ray Chan

    Senior Product Specialist
     
    Cactus®
    Harvest One Limited
  • I'm getting closer to having this sorted now thanks to the advice and suggestions I've received to date via the Pentax forums. Thanks Class A, stevebot & mcgregni.

    Perhaps my biggest mistake was in setting the 'Flash System' as Sigma and then assigning the Sigma EF-610 DG profile thinking this is what was required. What I should have done, and have now done, is set the 'Flash System' to Pentax and then assign the 'Pentax Auto' profile. However even with this done it took changing the V6II firmware from PEN.A.003 to PEN.A.002 to be able to both sync the flash and alter the power output.

    So... now I can change the power output on the Sigma EF-610 DG Super just as I can on the AF-540 FGZ. It will even work with TTL...

    BUT the resulting exposures are all about three to four stops overexposed across the different exposure values!?

    TTL is obviously working as it's affecting the output in a uniform way across the EV - but the calibration between the K3II and the V6II+Sigma EF-610 DG Super is out.

    I have tried creating a custom profile in the 'Cactus Profile Editor' for the V6II (RX) but this only seems to reduce the output of the flash when using it in manual mode, and makes no difference the overexposure problem when using TTL.

    Is there anything else I can try?
  • It seems my message got hidden for some reason. I'm re-posting my comment.

    It's probably the flash system doesn't set for PENTAX in the V6 II RX menu. To check that, go to FLASH SETUP, then set the it to PENTAX.

    Cactus Profile Editor is to calibrate the flash output. I don't see it's helpful in this case.

    By the way, we released a new firmware for V6 II Sigma X-TTL today (SIG.A.003). Hope that helps.
    Ray Chan

    Senior Product Specialist
     
    Cactus®
    Harvest One Limited
  • raychan said:

    By the way, we released a new firmware for V6 II Sigma X-TTL today (SIG.A.003). Hope that helps.

    Thanks raychan, I can't see how the new SIG.A.003 firmware could help? As I understand it as I am using a Pentax camera, the K3II, in the V6II TX menu I need to use the Pentax flash system with one of the Pentax supported profiles provided under it, is this not correct?
    Are you suggesting I should load the SIG.A.003 firmware onto the V6II RX that I am using with the Sigma EF-610 DG Super; and keep the other two V6II units (one TX the other RX) on the PEN.A.002 firmware?
  • The SIG.A.003 is for Sigma camera, not flash.

    The X-TTL for Pentax contains SIGMA flash system. So, PEN.A.002 is good.

    FYI, we just released PEN.A.004. It's more stable especially in cross-brand environment.

    Cheers!
    Ray Chan

    Senior Product Specialist
     
    Cactus®
    Harvest One Limited
Sign In or Register to comment.