V6II does not trigger RF60 in HSS

My Cactus V6II reads, "TTL systems do not match" and does not fire the flash in HSS with my RF60. The V6II operates normally otherwise. All firmware (both V6II and RF60) have been update to latest.  Please help.

Comments

  • It's the message when attempting to activate the TTL pass-through. Please make sure that camera and flash unit belong to the same TTL system in TTL pass-through. For instance, use Canon camera with Canon flash. 

    The RF60 doesn't support TTL pass-through, because it doesn't have TTL and it doesn't belong to any camera system. 

    All the best, 
    Ray Chan

    Senior Product Specialist
     
    Cactus®
    Harvest One Limited
  • Ray,
    Maybe these pictures can better explain my problem. TTL Pass Through is set to OFF (picture 1)

    The Camera System is set to Auto (FUJIFILM) (picture 2)

    The Flash System is set to AUTO

    When I access the Learn HSS screen, the flash icon shows a FUJIFILM flash symbol.
    image
    imageimageimage
    1.jpg 224.5K
    2.jpg 222.6K
    3.jpg 231.1K
    4.jpg 242K
    2.jpg 240.6K
  • Hi,

    As Ray said RF60 doesn't support TTL pass-through because it doesn't have TTL ... so this is a normal message this has nothing to do with the fact that "V6II does not trigger RF60 in HSS".

    I personally had some concerns to make it run correctly with my X-T1... had to reinstall firmware on my RF60s (back to 2.0 than up to 2.02), make the V6II learn Fuji's HSS ... and finally it works ! And great ! Made some test up to 1/4000s ... Wow ! Love it !!!

    However, it appears that V6II's firmware 1.1.0.3 is still quite buggy (or maybe it is RF60's 2.02) ... Indeed, I've tried many configurations : V6II on camera and 2 remote RF60s, V6II + 1 RF60 (in slave mode) on camera + 1 remote RF60, and so on ... and sometimes 1 RF60 seems to be lost as it doesn't answer anymore ... Switch off and switch on both V6II and RF60 and then it works well again !

    I will test it during a wedding this Saturday and hope it will be usable and reliable ... (I'll keep V6 version I with me too). I'm globally happy it works because I need now to be confident for a pro utilization. SO please guys, keep up the good work and spend some additional effort on firwmare's developpement quality.
  • edited August 2016


    However, it appears that V6II's firmware 1.1.0.3 is still quite buggy (or maybe it is RF60's 2.02) ... Indeed, I've tried many configurations : V6II on camera and 2 remote RF60s, V6II + 1 RF60 (in slave mode) on camera + 1 remote RF60, and so on ... and sometimes 1 RF60 seems to be lost as it doesn't answer anymore ... Switch off and switch on both V6II and RF60 and then it works well again !


    I wonder if it is the distance between the V6 II (TX) and the RF60 (Slave) that's directly mounted on the TX...

    You need a minimum distance for the RX / Slave unit to fully capture the radio wave pattern (signal).

    FYI the V6 II has a Short Range mode. Aimed for triggering under 3m. Not sure how far is your other RF60 placed so this may not work so well for you.

    For the sake of testing, try setting the on-camera flash in Local (L mode) and adjust power / zoom directly on the flash instead of from the V6 TX.

    See if this helps with the misfiring.
    Antonio Lao
    Brand Manager
    _____________

    To help us better help you, always state the exact firmware version installed on your Cactus device(s), such as: "1.1.013", "FUJ.1.002", "NIK.A.001", "v.103".

    Nikon D750 users please read this thread: 

    Fujifilm EF-X500 users please read this thread:

    Feel free to suggest an improvement or share product ideas. Contact us directly at info@cactus-image.com.  At Cactus, we listen. 
  • Here's my experience:  I have a Fuji XT-1 and V6II (2.02) + three remote RF60s (1.1.0.4)

    1) To get the HSS to work on a XT-1, I had to do "Learn HSS" with the flash some distance (3m) from the camera+V6II, with long range on (thanks Antonio). The flash fired a second or so after pressing the shutter.

    2) I did some tests with ONLY cactus gear - just test firing from the V6II  (no camera) outdoors typically 5-10m from the 3 RF60s all set to Slave in different groups.  I used fully recharged batteries in everything, 1/128th power, long range mode, leaving 1-2secs recharge time between pressing the test button while walking around. It was not good - out of about 100 test fires in 20-30 cases one or more flash didn't fire.

    It seemed much more reliable with only one group/one RF60  on (at the V6II).

    So, yes, the HSS works (great!) but the reliability needs more work for pro use.

  • Sorry the firmware was the wrong way round in the previous post.

    After more tests, I find too many misfires with  V6II (1.1.0.4)  TX + remote RF60s (2.02)

    I'll downgrade the RF60s to firmware 1.42 and go back to V6 for now. 
Sign In or Register to comment.